Duguláselhárítás
0-24
24/7 Hívjon bizalommal!
+36-30/735-88-04

Dugulásdoktor
a dugulás specialista

Hívjon minket ha gondja van
a lefolyóval, és mi házhoz megyünk!

 

Gyökértelenítés, csatornatisztítás

duguláselhárítás non-stop, 5.500 Ft-tól, ingyenes kiszállásAz elmúlt esetekben sokszor említettünk házi praktikákat, melyek esetleg segíthetnek a dugulás elhárításában. A gyökértelenítésre és a precíz csatornatisztításra azonban nincsenek házi praktikák, mely megoldanák a dugulást. Természetesen léteznek gyökér irtó vegyszerek melyeket a lefolyóba kell juttatni, de hatásuk elenyésző. Ebben az esetben szakembert kell hívni, ráadásul olyat, aki rendelkezik olyan korszerű felszereléssel és géppel, mellyel biztonsággal meg tudja oldani a problémát, a dugulást el tudja hárítani, illetve a gyökértelenítést el tudja végezni!

A korrektség végett fontos azonban megemlíteni, hogy sok esetben kevés a szakszerű beavatkozás, illetve sajnos csak ideiglenes. A végleges megoldás: a baj forrásának végleges megszüntetése, a fa kivágása és a sérült csőszakasz kijavítása. Ma már létezik olyan modern technológia is, hogy béléscsövet húznak az öreg csőbe.

Amennyiben pedig lehetőségünk van, és éppen az új kertünk betelepítésén fáradozunk, akkor ne ültessünk fát a csatorna nyomvonalának közelébe, így elkerülhetjük a későbbiekben a dugulást, a gyökérbenövést.

Amennyiben ilyen jellegű problémája van, hívjon Minket bizalommal. Cégünk rendelkezik mind megfelelő felszereléssel és géppel, mind pedig hozzáértő szakemberekkel! 

Hívjon Minket a 06 30 735-8804 telefonszámon.

Benőtt gyökérzet eltávolítása csatorna csöveinkből és aknáinkból

A kültéri csatornacsöveink, tisztító és fordító aknáink dugulását legtöbbször a nyomvonalra ültetett és csatorna vezetékeink közelében élő nagy mélyre növő gyökérzettel rendelkező fák okozhatják.

Problémát okoznak a régi beton és eternit csöveinknél de nem kímélik az újonnan de szakszerűtlenül lefektetett, és kivitelezett csatorna hálózatot sem. Mindkét esetben a csövek és csatlakozó idomok, hiányos vagy megrepedt illesztésein keresztül hatolnak a csövek belsejébe a növények fejlődéséhez fontos és gazdag ásványi táp anyagok sokasága miatt.

duguláselhárítás non-stop, 5.500 Ft-tól, ingyenes kiszállás

Amikor már bejutott a szennyvíz csatornánkba a gyökérzet, lassan burjánzásba kezd. Az eleinte hajszálvékony gyökér rövid időn belül hihetetlen sűrű, fészekszerű dugót képes létre hozni, amit megfelelő gyökérvágó fej használatával el lehet távolítani. Hiába távolítjuk el a csövek belső faláról teljes mértékben a gyökérzetet az vissza fog nőni újra és újra. Tehát amikor megállapítjuk hogy, gyökérbenövés okozta a dugulást, előbb – utóbb a csatorna szakasz cseréjére és növény eltávolítására lesz szükség.

A régi és a helyszínen öntött beton vagy téglából kirakott tisztító aknák bekötésénél is kialakulhat gyökér benövés ami általában a csőcsatlakozások utólagos helyreállításánál szintén repedések rések alakulhatnak ki.

Az aknákat könnyebben ellenőrizhetjük és karbantarthatjuk. Az aknából a csatorna fedlap eltávolítása után ásóval határozott irányított mozdulatokkal távolítsuk el a gyökeret, ügyelve arra hogy ne kerüljön a levágott gyökér a elfolyó csatorna vezetékbe.

Minden esetben vegyük ki a lehullott gyökér darabokat az aknából és dobjuk inkább a szemetesbe, ne próbáljuk még vízzel se tovább tuszkolni mert dugulást fog okozni. A sűrű és erős gyökérzet a lefektetett és lejtésbe állított csöveket képesek megnyomni elmozdítani ami megváltoztathatja a lejtési irányt, ekkor rögtön elkezd feltorlódni, leülepedni a darabos és sűrű szenny. 

Vajon hogyan kerülhet a gyökér a csatornába?

 duguláselhárítás non-stop, 5.500 Ft-tól, ingyenes kiszállásA régi időkben a csatornák anyaga nem PVC volt mint manapság, hanem kerámia, kőagyag, eternit, beton vagy öntött vas. Ezen anyagok közös jellemzője a nagy szilárdság és időállóság, (akár 50-100 évet is kibírnak a föld alatt. Azonban nem is magával a csővel van a probléma, hanem a csőcsatlakozásokkal (csőkötések, tokok) ahol a cementálás, vagy tömítés elfáradt.

Mivel a csövek a talajban vannak, ellen kell álljanak az eróziónak, a talajmozgásnak, a nagyfokú vízterhelésnek, a szerves anyagoknak, a vegyszereknek és a cső közelbe ültetett fák gyökereinek. A felsorolt tényezők, mind-mind próbára teszik a talajban lévő csatorna hálózatot. Az évtizedek múltával a csatorna csövek anyaga kirepedezhet, megsüllyedhet, eltörhet, vagy a tokozásnál beengedheti a gyökereket.

Az elgyökeresedés okai

Elsősorban akkor gyanakodhatunk gyökérbenövésre a csatornarendszerünkben, ha a közelben nagy kiterjedésű bokor, cserje vagy fa áll. Érdekes módon az örökzöldek gyökérhálózata a legagresszívabb. És milyen jól tudják ezek a gyökerek hova kell benőni.

 A szennyvízlefolyónk tápanyagokban, ásványokban, kén hidrogénben, és metánban gazdag “dolgok” elegye. Ha egyszer a gyökér egy repedésen, vagy akna falon bejutott a csőbe akkor igen gyorsan növekedésnek indul.

Ritkán, de olyan agresszív is lehet a növekedés, hogy pár hónap alatt benövi a teljes hálózatot, és azt vesszük észre hogy a fürdőszobai a padlóösszefolyóból kandikál ki a hajszálgyökér. Első gyanús jel lehet a bugyborékolás és az akadozó vízáramlás.

Napjaink PVC csöveit kevésbé fenyegeti az elgyökeresedés veszélye, mivel a csőkötések szinte hermetikusak, másfelől a PVC felületébe nem tud megkapaszkodni a gyökér, olyan könnyen mint a régi, beton vagy eternit csöveken.

Duguláselhárításért, hívjon Minket!

Budapesten és környékén ingyenes a kiszállás!
Duguláselhárítás hétvégén, vagy ünnepnapon is!
Nem számítunk fel felárat ekkor sem.
Gyors, és szakszerű duguláselhárítás már 5.500 Ft-tól, éjjel-nappal!

Duguláselhárítás munkafelvétel az alábbi telefonszámon: 

06 30 735-8804